Ciasto patrycji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.przygotowanie ciasta:
Margarynę roztopić w rondelku. Do miski wsypać cukier, mąkę, proszek do pieczenia, jajka i roztopioną margarynę, wymieszać wszystkie składniki na jednolite ciasto. Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub ewentualnie wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wlać do blachy wyrównać wyłożyć owocami lub budyniem i na sama górę obsypać kruszonką. Piec w temp. 180-190 stopni Celsjusza w piekarniku trzymać około 30-35 min (trzymać aż się zarumieni).
przygotowanie kruszonki:
Margarynę roztopić w rondelku, cukier wymieszać z mąką i cukrem waniliowym lub aromatem, margarynę stopniowo wlewamy do pozostałych składników, wyrabiamy je na gładkie jednolite ciasto. Gotową kruszonkę wyłożyć na ciasto.
Porady
Najlepiej to ciasto smakuje z owocami, mnie oczywiście bardzo przypasowały brzoskwinie ciasto jest lekkie i wilgotne.
Komentarze