Ciasto Patrycji

0 (0 ocen)

  • 20 min

Coś słodkiego i lekkiego na zimowe popołudnia idealne do kawy czy herbatki.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    -2 szklanki mąki pszennej
    -pół kostki margaryny
    -szklanka cukru
    -4 duże jaja
    -czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    - owoce ( śliwki, brzoskwinie, banany, wiśnie, truskawki, po prostu obojętne jaki owoc) lub budyń

    kruszonka:
    -175 g mąki
    -100 g margaryny
    -100 g cukru
    -dodatki (aromat do ciast lub cała torebka cukru waniliowego)

Ciasto patrycji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. przygotowanie ciasta:
    Margarynę roztopić w rondelku. Do miski wsypać cukier, mąkę, proszek do pieczenia, jajka i roztopioną margarynę, wymieszać wszystkie składniki na jednolite ciasto. Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub ewentualnie wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wlać do blachy wyrównać wyłożyć owocami lub budyniem i na sama górę obsypać kruszonką. Piec w temp. 180-190 stopni Celsjusza w piekarniku trzymać około 30-35 min (trzymać aż się zarumieni).

    przygotowanie kruszonki:
    Margarynę roztopić w rondelku, cukier wymieszać z mąką i cukrem waniliowym lub aromatem, margarynę stopniowo wlewamy do pozostałych składników, wyrabiamy je na gładkie jednolite ciasto. Gotową kruszonkę wyłożyć na ciasto.

Porady

Najlepiej to ciasto smakuje z owocami, mnie oczywiście bardzo przypasowały brzoskwinie ciasto jest lekkie i wilgotne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy