Ciasto Pani Walewska

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Moje ulubione ciasto ,mój mąż też je uwielbia

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto kruche
    2 pełne szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 torebka cukru waniliowego
    1/2 szklanki cukru pudru
    20 dag masła
    4 żółtka
    1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

    Masa bezowa:
    białka z 4 jaj
    2 szklanki cukru pudru
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

    Masa budyniowa:
    1/2 litra mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 torebka cukru waniliowego
    2 żółtka
    250 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz masło. Posiekać nożem na małe kawałeczki, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zrobić wgłębienie i dodać żółtka.
    Zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części, które następnie rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach około 23 x 36 cm.
    Placki najlepiej rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, pozostawiając większe marginesy papieru po bokach.
    Ciasto wraz z papierem włożyć do dwóch foremek lub ułożyć na blachach do pieczenia, posmarować dżemem i piec jednocześnie w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175 stopni.

    Następnie zrobić masę bezową.
    .Białka ubić na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypywać cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną. Masę rozprowadzić na warstwie dżemu na obydwu plackach .
    Piec placki jednocześnie przez około 15 minut w temperaturze 150 stopni .

    Następnie przygotować krem budyniowy.
    Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z kolejnymi składnikami masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz żółtkami.
    Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej.
    Wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić z ognia, ostudzić.
    Zmiksować masło i dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową.
    Całą masę wyłożyć na 1 placku (na warstwie bezy) i przykryć drugim. Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach po przygotowaniu lub następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować