Ciasto pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciast zagnieść, uformować kulę i odłożyć na godzinę do lodówki.
2.Podzielić na dwie części, każdą wylepić dużą prostokątną blaszkę. Każdą z części posmarować połową dżemu.
3.Białka ubić na sztywno, dodać cukier cały czas ubijając. Gotowe przełożyć po połowie na każdą blaszkę.
4.Posypać równomiernie obie blaszki orzeszkami. Ciasto pieczemy około 20 minut w 180 stopni. Odkładamy do ostudzenia.
5.2 szklanki mleka zagotowujemy. Do pozostałego mleka dodajemy żółtka, mąki i cukier. Dokładnie mieszamy. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy powoli wlewając i cały czas mieszając. Chwilę gotujemy całość i odstawiamy do przestudzenia ugotowany budyń.
Komentarze