Ciasto Pani Walewska

4.48 (177 ocen)

  • 60 min

Pracochłonne ale smak to wynagradza.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:

    2 czubate szklanki mąki
    1 kostka margaryny
    2/3 szklanki cukru pudru
    4 żółtka
    3 łyżki śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy

    dodatkowo:

    8 białek
    1 szklanka cukru pudru
    1 dżem z czarnej porzeczki
    75 gr drobno pokrojonych orzechów (ja użyłam nerkowca, mogą też być płatki migdałów)

    Krem:

    2 i 1/2 szklanki mleka
    2 żółtka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki cukru
    1 kostka masła
Wystaw ocenę:

4.48 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pani walewska Desery

Ciasto pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciast zagnieść, uformować kulę i odłożyć na godzinę do lodówki.
  • 2. Podzielić na dwie części, każdą wylepić dużą prostokątną blaszkę. Każdą z części posmarować połową dżemu.
  • 3. Białka ubić na sztywno, dodać cukier cały czas ubijając. Gotowe przełożyć po połowie na każdą blaszkę.
  • 4. Posypać równomiernie obie blaszki orzeszkami. Ciasto pieczemy około 20 minut w 180 stopni. Odkładamy do ostudzenia.
  • 5. 2 szklanki mleka zagotowujemy. Do pozostałego mleka dodajemy żółtka, mąki i cukier. Dokładnie mieszamy. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy powoli wlewając i cały czas mieszając. Chwilę gotujemy całość i odstawiamy do przestudzenia ugotowany budyń.
  • 6. Masło miksujemy lub ucieramy. Dodajemy porcjami zimny budyń. Gotową masą przekładamy przygotowane placki.
  • 7. Przed podaniem odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Porady

Jeśli mamy jedną blaszkę i będziemy piec jedno po drugim, to białka do drugiego ciasta ubijamy tuż przed pieczeniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować