Ciasto pamarańczowe

0 (0 ocen)

Wilgotne ciasto o smaku i aromacie pomarańczy. Doskonałe na każdą okazję.

Składniki:

  • 250g miękkiej margaryny
    250g cukru
    250g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    80ml 100% soku pomarańczowego (u mnie Tymbark)
    4 jajka
    2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    aromat pomarańczowy

    Dodatkowo:
    lukier
    skórka kandyzowana pomarańczowa
    listki melisy do dekoracji

Ciasto pamarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku i mąkę na przemian. Pod koniec ucierania dodać proszek do pieczenia, sok pomarańczowy i aromat. Dokładnie wymieszać. Dodać skórkę pomarańczową.
  • 2. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy 22cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec ok 40-50 min do ''suchego patyczka''. Wystudzone ciasto polać lukrem i posypać skórką pomarańczową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy