Ciasto owsiane bez tłuszczu

4.48 (157 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciasto owsiane to zdrowa propozycja na deser. Jest pyszne i pożywne.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki górskich płatków owsianych
    1/2 szklanki otrębów pszennych
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki siemienia lnianego
    2 łyżki sezamu
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki miodu
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    400 ml jogurtu naturalnego 0%
    1 duże jajko
    1/2 szklanki suszonej żurawiny (lub rodzynek)
    1/2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Jajko

Ciasto owsiane bez tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na suchej patelni uprażyć na złoto płatki owsiane, siemię, sezam i otręby. Zmielić w robocie na drobno. Przesypać do miski, dodać sól, mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wymieszać. Jajko roztrzepać z miodem i jogurtem. Dodać do suchych składników i wymieszać. Dodać żurawinę. Ciasto przelać do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Piec około 50-60 minut do suchego patyczka. Przed rozkrojeniem wystudzić.

Porady

Zamiast żurawiny do ciasta można dodać rodzynki. Aby wzbogacić smak ciasta można dodać do niego ulubione dodatki: zmielone orzechy, startą skórkę pomarańczową, kokos, ziarna słonecznika itp. Cukier biały można zastąpić jasnym cukrem brązowym. Płatki owsiane można zastąpić płatkami jęczmiennymi lub żytnimi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować