Ciasto owocowe w środku zimy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.przygotować biszkopt;
Jajka ubić z cukrem aż do rozpuszczenia cukru, dodać proszek do pieczenia i mąkę, Ubić na jednolite puszyste ciasto i upiec w średniej tortownicy 23-24 cm, w temp 200 st ok 25-30 min.
Wystudzić. przekroić na 2 blaty
5 owoców kiwi obrać, pokroić w kostkę zasypać cukrem i lekko rozgnieść widelcem.
Z wody odlać pół szklanki w czym rozpuścić mąkę ziemniaczaną, resztę zagotować, dodać owoce kiwi
z cukrem i tu użyłam odrobiny zielonego barwnika gdyż kiwi traci kolor. Na koniec dodać rozrobioną mąkę ziemniaczaną i zagotować kisiel.
Spód ciasta włożyć do tortownicy i wylać cały kisiel, przykryć drugim i wystudzić.
Ciasto wyjąć z tortownicy, ułożyć na talerzu.
Ubić śmietankę i udekorować ciasto śmietanką i owocami wcześniej rozmrożonymi .
Komentarze