Ciasto owocowe w środku zimy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ciasto bez okazji , owocowe w środku zimy. Użyłam owoce mrożone i kilka szt kiwi.

  • 40 min

Składniki:

  • biszkopt;
    4 jajka
    niepełna szklanka cukru
    1 szkl mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    nadzienie
    5 szt owoców kiwi
    500 ml wody
    3 łyżki cukru
    42 g mąki ziemniaczanej

    dekoracja
    bita śmietanka Śnieżka
    4 owoce kiwi
    mrożone owoce: maliny, jagody

Ciasto owocowe w środku zimy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto owocowe w środku zimy 1. przygotować biszkopt;
    Jajka ubić z cukrem aż do rozpuszczenia cukru, dodać proszek do pieczenia i mąkę, Ubić na jednolite puszyste ciasto i upiec w średniej tortownicy 23-24 cm, w temp 200 st ok 25-30 min.
    Wystudzić. przekroić na 2 blaty

    5 owoców kiwi obrać, pokroić w kostkę zasypać cukrem i lekko rozgnieść widelcem.
    Z wody odlać pół szklanki w czym rozpuścić mąkę ziemniaczaną, resztę zagotować, dodać owoce kiwi
    z cukrem i tu użyłam odrobiny zielonego barwnika gdyż kiwi traci kolor. Na koniec dodać rozrobioną mąkę ziemniaczaną i zagotować kisiel.

    Spód ciasta włożyć do tortownicy i wylać cały kisiel, przykryć drugim i wystudzić.

    Ciasto wyjąć z tortownicy, ułożyć na talerzu.
    Ubić śmietankę i udekorować ciasto śmietanką i owocami wcześniej rozmrożonymi .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy