Ciasto Orzeszek

4.5 (185 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

To ciasto to znakomita propozycja dla fanów deserów z orzechami w każdej postaci. Łączy w sobie tradycyjny biszkopt nasączony kawą i migdałowym likierem, słodki kajmak, prażone ziemne orzeszki oraz naturalne orzechy włoskie. Całość oblana czekoladową polewą, smakuje rewelacyjnie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt :
    8 jaj
    1 i 1/2 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 i 1/2 szklanka cukru
    2 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
    9 łyżeczek kakao

    Wkładka orzechowa:
    250g orzechów włoskich
    1 łyżka miodu
    5 białek
    1 szklanka cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej

    Masa czekoladowa:
    400g masła extra
    100g mlecznej czekolady
    4 łyżki kakao
    1/2 szklanka mleka
    1 szklanka cukru pudru
    30ml spirytusu

    Poncz:
    3/4 szklanki wrzątku
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    40ml likieru Amaretto
    15ml spirytusu

    Dodatkowo:
    510g masy krówkowej kajmak

    Polewa:
    200g mlecznej czekolady
    8 łyżek mleka
    150g orzechów ziemnych
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z orzechami Desery

Ciasto orzeszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0f57v2b 1. Biszkopt
    Białka ubić z dodatkiem cukru na sztywno, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do formy o wymiarach 24x40cm, wysmarowanej oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około
    25-30 minut. Następnie pozostawić do wystudzenia. Przekroić na 3 blaty ( jeden grubszy 2 pozostałe cienkie)
  • image-1arx4yx 2. Wkładka orzechowa:
    Białka ubić z cukrem na sztywno, dalej ubijając dodać miód, mąki oraz orzechy zblenderowane w malakserze. Dokładnie wymieszać i przełożyć
    do formy o wymiarach 24x40cm, wysmarowanej oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni około 20 minut.
  • image-1fp54uk 3. Masa czekoladowa:
    Czekoladę i kakao rozpuścić w lekko podgrzanym mleku, następnie wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, cały czas miksując dodawać przestudzone mleko z rozpuszczoną czekoladą. Na końcu wlać spirytus i dokładnie wymieszać.
  • 4. Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem amaretto i spirytusem-
  • image-091iv67 5. Biszkopt grubszy przełożyć do formy, nasączyć ponczem i posmarować
    1/2 masy czekoladowej. Następnie na masę ułożyć wkładką orzechową, posmarować masą krówkową i ułożyć jeden z cieńszych blatów. Nasączyć biszkopt ponczem, posmarować resztą masy czekoladowej, przykryć drugim cieńszym blatem biszkoptu i nasączyć resztą ponczu.
  • image-144qkyx 6. Czekoladę rozpuścić w mleku polać ciasta i posypać drobno posiekanymi orzeszkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Okazje Święta Impreza Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować