ciasto orzechowo-rumowe

4.5 (172 ocen)

  • 2 godz. 40 min

niezwykle aromatyczne, mocno rumowe, piekę je zwykle na Święta Bożego Narodzenia, ale również na różne rodzinne okazje

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 szklanka (250 ml) mąki pszennej
    1 szklanka cukru pudru
    1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
    1 jajko
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka sody
    3 łyżki maku
    2 łyżki kakao
    150 g posiekanych mieszanych bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, daktyle, skórka pomarańczowa)
    krem:
    250 g masła
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru pudru
    1,5 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka rumu
    1 szklanka mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto orzechowe Desery

Ciasto orzechowo-rumowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajo ubić z połową cukru, dodać śmietanę i nadal miksując dodać mąkę z sodą, resztę cukru i ocet, starannie wymieszać.

    Podzielić ciasto na 3 równe części.
    Jedną połączyć z makiem, drugą z kakao, a trzecią z bakaliami.
    Tortownicę o średnicy 22 cm ! (jeśli ktoś chce zrobić na dużą blachę, podwaja ilość wszystkich składników) wyłożyć papierem do pieczenia i kolejno upiec w niej trzy placki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 15 minut. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia (na płaskiej powierzchni).


    Krem:
    W niedużym garnku lub rondelku ubić jajka z cukrem i wymieszać z mąką oraz rumem na gładką masę. Mleko zagotować i gorące wlewać strużką do masy, ubijając trzepaczką. Postawić garnek na małym ogniu (najlepiej na płytce ochronnej) i energicznie mieszając podgrzewać do zagotowania i zgęstnienia masy. Ostudzić.

    Do utartego na puch masła dodawać, wciąż ucierając, po łyżce kremu jajecznego.

    Kremem przełożyć placki i wstawić do lodówki na 2-3 godziny, by masa stężała, najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować