Ciasto "Orzechowy kokosek w czekoladzie"

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pierwszy raz robiłam to ciasto. Zajmuje wprawdzie trochę czasu ale jest pyszne i słodziutkie. Połączenie białej i gorzkiej czekolady w polewie daje pyszny smak do całości ciasta.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    12 jajek
    2 szklanki mąki
    2 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy

    Składniki na masę kokosową:
    200g kokosu
    500 ml mleka
    0,5 szklanki cukru
    20 g cukru waniliowego
    200 g masła

    Składniki na masę orzechową:
    ok. 4 garści orzechów włoskich
    śmietana śnieżka fix
    2 łyżki kokosu ( najlepiej koloru innego niż biały, ja dodałam pomarańczowy)

    Polewa:
    2 białe czekolady
    2/5 gorzkiej czekolady
    ok. 100 ml mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto "orzechowy kokosek w czekoladzie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy biszkopt (najlepiej dzień wcześniej)
    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i również dodajemy wolno mieszając.
    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok. 3 min.
  • image-13s9exv 2. Następnie przygotowujemy masę orzechową.
    Śnieżynkę ubijamy według zaleceń, dodajemy orzechy i wiórki, mieszamy i odkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Po tym czasie masa będzie bardziej gęsta.
  • image-0d87kt7 3. Kolejno przygotowujemy masę kokosową.
    Mleko z cukrem zagotowujemy. Dodajemy kokos i gotujemy ok. 20 min. Następnie dodajemy masło co chwilę mieszając aby się rozpuściło.
    Odlewamy 1/3 szklanki płynu z masy aby polać nimi biszkopty.
  • image-1o6kyju 4. Po wystygnięciu biszkoptu, kroimy go na trzy części. każdą z nich polewamy płynem z kokosu. Na pierwszą część nakładamy masę kokosową, następnie kładziemy kolejny biszkopt, kolejno masa orzechowa i ostatni biszkopt.
  • image-1vwg6p8 5. Jako ostatnie przygotowujemy polewę.
    Mleko wlewamy do garnka, dołączamy czekoladę. Jeśli polewa jest za gęsta dodajemy mleka, jeśli rzadka czekoladę. Chwilę trzymamy na gazie po czym nakładamy na wierzch ciasta większą część i na boki troszkę mniej. Wierz posypujemy odrobiną kokosu.
    Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin nim zacznie się konsumować.
    Smacznego :)

Porady

Jeżeli w masie kokosowej jest niewiele płynu to nie odlewamy gdyż masa będzie za sucha.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Kokos Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować