Ciasto orzechowo-jabłkowe

4.49 (146 ocen)

Szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto – nawet laik kulinarny sobie z nim poradzi. Ale choć jest bardzo proste w wykonaniu, to efekt jest pyszny.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    0,5 szklanki oleju
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1 szklanka orzechów włoskich
    3 duże, kwaśne jabłka
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto orzechowe Desery Ciasto

Ciasto orzechowo-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy posiekać. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić je w kostkę.
    Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i sodą.
    Jajka ubić mikserem, stopniowo dodając cukier. Dodać sypkie składniki, dokładnie wymieszać mikserem. Orzechy i jabłka dodać na końcu, wymieszać masę. Blachę o wymiarach około 30x20 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto.
    Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200 stopni, piec około 30 minut – trzeba sprawdzić patyczkiem. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować