Ciasto orzechowe z wkładką serową

4.49 (156 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto upiekłam korzystając z przepisu Ewy Wachowicz, jednak polewę zrobiłam swoją ulubioną z żelatyną

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto orzechowe:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g zmielonych orzechów włoskich
    100 g masła

    Wkładka serowa:
    60 dag twarogu
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier wanilinowy
    1 budyń waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    300 g masła
    6 łyżek cukru pudru
    1 cukier wanilinowy
    2 serki homogenizowane waniliowe(po 150 g)

    Polewa:
    60 g masła
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżki kakao
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Ciasto orzechowe z wkładką serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z odrobiną soli, cukrem i żółtkami, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać robotem, dodać zmielone orzechy oraz roztopione letnie masło i delikatnie wymieszać. Wylać do formy wyłożonej pergaminem o wym. 21x33 cm. Piec w temp. 180 stopni ok. 50 minut. Po ostudzeniu ciasto przekroić na pół.
  • 2. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać budyń w proszku, proszek do pieczenia oraz zmielony twaróg. Białka ubić z odrobiną soli i wymieszać delikatnie z masą serową. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem i piec w temp.180 stopni ok. 50 minut.
  • 3. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodać serki.
  • 4. Przełożyć placki kremem: ciasto orzechowe-krem-wkładka serowa-krem-ciasto orzechowe-polewa
  • 5. Masło, śmietanę, kakao, cukier puder rozpuścić. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, podgrzać do rozpuszczenia i wlać do polewy. Wymieszać i wylać na ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Czekolada Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować