Ciasto orzechowe z wkładką serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z odrobiną soli, cukrem i żółtkami, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać robotem, dodać zmielone orzechy oraz roztopione letnie masło i delikatnie wymieszać. Wylać do formy wyłożonej pergaminem o wym. 21x33 cm. Piec w temp. 180 stopni ok. 50 minut. Po ostudzeniu ciasto przekroić na pół.
2.Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać budyń w proszku, proszek do pieczenia oraz zmielony twaróg. Białka ubić z odrobiną soli i wymieszać delikatnie z masą serową. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem i piec w temp.180 stopni ok. 50 minut.
3.Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodać serki.
5.Masło, śmietanę, kakao, cukier puder rozpuścić. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, podgrzać do rozpuszczenia i wlać do polewy. Wymieszać i wylać na ciasto.
Komentarze