ciasto orzechowe z truskawkami i bezą

4.48 (153 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dziś mam dla Was ciasto z przepiśnika mojej mamy. Wilgotne ciasto orzechowe i soczyste truskawki przykryte bezą. Z góry chrupiącą a w środku delikatną i mięciutką. Łatwe do zrobienia, warto się na nie skusić w sezonie truskawkowym.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *blaszka 25*34 cm
    Składniki:
    200 g masła
    200 g cukru
    6 żółtek
    1 jajko
    100 g zmielonych orzechów
    200 g mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    300 g truskawek + 2 łyżki mąki
    na bezę:
    6 białek pozostałych z ciasta
    1 szklanka cukru
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.48 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto orzechowe Desery Beza

Ciasto orzechowe z truskawkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem na puch. Ucierając dodawać po żółtku i jajko. Mąkę przesiać, wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z masą jajeczną. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki odszypułkować, umyć, osuszyć i obtoczyć w mące. Ułożyć na cieście. Piec około 40 minut w 180*C. Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę. Wyłożyć na ciasto. Piec jeszcze około 20 minut w 150*C.

Porady

orzechy można zastąpić migdałami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować