Składniki
Na ciasto:
• 350 g miękkiego masła
• skórka otarta z 1 cytryny
• 350 g cukru pudru
• 350 g mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 50 g zmielonych orzechów włoskich
• 6 jaj
Na masę:
• 1 kg sera trzykrotnie zmielonego
• 500 g sezamowej chałwy o smaku waniliowym
• łyżka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
• kilka (ok.3) łyżek dżemu jagodowego
• 50 g roztopionej gorzkiej czekolady
Ciasto orzechowe z masą serowo-chałwową i czekodżemem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ciasto- masło miksujemy z cukrem pudrem. Kiedy masa będzie lekka i puszysta, dodajemy skórkę otartą z cytryny. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz orzechami. Jajka wybijamy do dużej miski. Do masy maślanej naprzemiennie dodajemy suche składniki i jajka.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Pieczemy w tortownicy (średnica 26 cm) dwa placki - temp. 180 stopni, termoobieg, ok. 25-30 minut.
Ciasto studzimy.
Przygotowujemy masę chałwową. Miksujemy chałwę, stopniowo dodają ser. Na koniec masę doprawiamy ekstraktem waniliowym.
Wystudzony placek smarujemy dżemem jagodowym połączonym z rozpuszczoną czekoladą. Wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim plackiem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki tortu. Zdobimy rozetkami. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego!
Komentarze