Ciasto orzechowe z masą kawową

4.5 (168 ocen)

Bardzo pyszne ciacho dla miłośników orzechów i kawy :)

Składniki:

  • Ciasto orzechowe:
    8 białek
    3 żółtka
    3/4 szklanki cukru
    20 dkg orzechów włoskich
    10 dkg kokosu
    10 dkg rodzynek
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa kawowa:
    3 jajka
    35 dkg margaryny
    1 szklanka cukru
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej

    Dodatkowo będzie nam potrzebna :
    1 puszka brzoskwiń
    30 dkg delicji
    2 galaretki brzoskwiniowe
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Ciasto orzechowe z masą kawową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto orzechowe z masa kawową 1. Ciasto orzechowe: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Połowę orzechów mielimy, a połowę kroimy, dodajemy do jajek wszystkie bakalie i mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto dzielimy na połowę, dajemy na dwie formy o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.
  • Ciasto orzechowe z masą kawową 2. Masa kawowa: kawę rozpuszczalną rozpuszczamy w odrobinie wody, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na parze, również studzimy. Ucieramy margarynę i dodajemy stopniowo masę jajeczną i kawę.
    Jedno ciasto orzechowe smarujemy 1/3 częścią masy.
  • Ciasto orzechowe z masa kawową 3. Na masę układamy delicje.
  • Ciasto orzechowe z masa kawową 4. Na masę dajemy drugie ciasto orzechowe.
  • Ciasto orzechowe z masa kawową 5. Smarujemy ostatnią częścią masy.
  • Ciasto orzechowe z masa kawową 6. Brzoskwinie osączamy i kroimy na kawałki i układamy na masie.
  • Ciasto orzechowe z masa kawowa 7. Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i tężejącymi zalewamy brzoskwinie.
  • Ciasto orzechowe z masa kawową 8. Na delicje nakładamy następne 1/3 masy i smarujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować