Ciasto orzechowe z masą kawową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto orzechowe: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Połowę orzechów mielimy, a połowę kroimy, dodajemy do jajek wszystkie bakalie i mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto dzielimy na połowę, dajemy na dwie formy o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.
2.Masa kawowa: kawę rozpuszczalną rozpuszczamy w odrobinie wody, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na parze, również studzimy. Ucieramy margarynę i dodajemy stopniowo masę jajeczną i kawę.
Jedno ciasto orzechowe smarujemy 1/3 częścią masy.
3.Na masę układamy delicje.
4.Na masę dajemy drugie ciasto orzechowe.
5. Smarujemy ostatnią częścią masy.
6.Brzoskwinie osączamy i kroimy na kawałki i układamy na masie.
7.Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i tężejącymi zalewamy brzoskwinie.
8.Na delicje nakładamy następne 1/3 masy i smarujemy.
Komentarze