Ciasto orzechowe z galaretką

4.5 (191 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto proste w wykonaniu, każdy sobie poradzi z wypiekiem biszkoptowych blatów, a do tego już tylko rozpuścić galaretki, utrzeć masę maślaną i gotowe!.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Przepis na dużą blachę 25x35 cm.

    Blat orzechowy:

    - 10 dag orzechów włoskich drobno pokrojonych
    - 2 łyżki bułki tartej
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 5 jaj
    - 10 dag cukru
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Blat jasny:

    - 10 dag mąki pszennej
    - 10 dag cukru
    - 4 jaja
    - wanilia mielona lub cukier waniliowy
    - 4 łyżki mleka
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Blat ciemny:

    - 10 dag mąki pszennej
    - 10 dag cukru
    - 2 pełne łyżki kakao naturalnego
    - 4 jaja
    - wanilia mielona lub cukier waniliowy
    - 4 łyżki mleka
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa maślana:

    - 25 dag dobrej jakości masła
    - 2 pełne kopiaste łyżki kakao naturalnego
    - 1/2 szklanki mleka
    - 1/2 szklanki cukru
    - 5 łyżek likieru
    - 3 żółtka

    Poncz:

    - 1/2 szklanki wody
    - sok z połowy cytryny
    - 6 łyżek likieru

    Dodatkowo:

    - galaretka czerwona i zielona
    - czekolada i połówki orzechów do ozdoby wierzchu ciasta.
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto orzechowe z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blat orzechowy :

    1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i ponownie zmiksować. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i bułką tartą, wymieszać, a następnie wsypać drobno pokrojone orzechy, wymieszaną masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170 C piekarniki ok 30-35 minut.

    Blat jasny :

    1. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem, wanilią i mlekiem do białości. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z ciastem, delikatnie mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170 C piekarniki ok 30-35 minut.

    Blat ciemny :

    1. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem, wanilią i mlekiem do białości. Następnie przesiewamy kakao, mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z ciastem, delikatnie mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170 C piekarniki ok 30-35 minut.

    Masa maślana:

    1. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Mleko zagotować, lekko przestudzić i gorące połączyć z masą z żółtek, całość doprowadzić do wrzenia intensywnie mieszając, aby się nie przypaliło, wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać kakao i wystudzoną masę z żółtek, utrzeć na jednolitą masę, a następnie dodawać po łyżce likieru i miksować.


    Galaretka i składanie ciasta:

    1. Każdą galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody, wystudzić i przelewać na ciasto gdy zacznie tężeć.

    2. Z masy maślanej odłożyć 2-3 łyżki aby posmarować wierzch ciasta, a pozostałą część masy dzielimy na połowę.

    1. Każdą galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody, wystudzić i przelewać na ciasto gdy zacznie tężeć.

    2. Z masy maślanej odłożyć 2-3 łyżki aby posmarować wierzch ciasta, a pozostałą część masy dzielimy na połowę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować