Ciasto proste w wykonaniu, każdy sobie poradzi z wypiekiem biszkoptowych blatów, a do tego już tylko rozpuścić galaretki, utrzeć masę maślaną i gotowe!.
2 godz.
Składniki:
Przepis na dużą blachę 25x35 cm.
Blat orzechowy:
- 10 dag orzechów włoskich drobno pokrojonych
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 5 jaj
- 10 dag cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Blat jasny:
- 10 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru
- 4 jaja
- wanilia mielona lub cukier waniliowy
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Blat ciemny:
- 10 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru
- 2 pełne łyżki kakao naturalnego
- 4 jaja
- wanilia mielona lub cukier waniliowy
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blat orzechowy :
1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i ponownie zmiksować. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i bułką tartą, wymieszać, a następnie wsypać drobno pokrojone orzechy, wymieszaną masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170 C piekarniki ok 30-35 minut.
Blat jasny :
1. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem, wanilią i mlekiem do białości. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z ciastem, delikatnie mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170 C piekarniki ok 30-35 minut.
Blat ciemny :
1. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem, wanilią i mlekiem do białości. Następnie przesiewamy kakao, mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z ciastem, delikatnie mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170 C piekarniki ok 30-35 minut.
Masa maślana:
1. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Mleko zagotować, lekko przestudzić i gorące połączyć z masą z żółtek, całość doprowadzić do wrzenia intensywnie mieszając, aby się nie przypaliło, wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać kakao i wystudzoną masę z żółtek, utrzeć na jednolitą masę, a następnie dodawać po łyżce likieru i miksować.
Galaretka i składanie ciasta:
1. Każdą galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody, wystudzić i przelewać na ciasto gdy zacznie tężeć.
2. Z masy maślanej odłożyć 2-3 łyżki aby posmarować wierzch ciasta, a pozostałą część masy dzielimy na połowę.
1. Każdą galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody, wystudzić i przelewać na ciasto gdy zacznie tężeć.
2. Z masy maślanej odłożyć 2-3 łyżki aby posmarować wierzch ciasta, a pozostałą część masy dzielimy na połowę.
Komentarze