Ciasto orzechowe po staropolsku

4.76 (235 ocen)

  • 60 min

Przepis na ciasto orzechowe otrzymałam od mojej cioci, która piekła zawrze na święta. Bardzo mi posmakowało. Jest ciastem wyjątkowym. Od tamtej pory podtrzymuję jej tradycję.

  • 60 min

Składniki:

  • 20 dkg margaryny
    2 żółtka
    20 dkg mąki
    2 łyżki wody zimnej

    Masa:
    30 dkg mielonych orzechów włoskich
    20 dkg cukru pudru
    6 jaj
    2 białka
    1 łyżka tartej bułki
    1 szklanka rodzynek.
Wystaw ocenę:

4.76 (235 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto orzechowe

Ciasto orzechowe po staropolsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka, wodę. Zagnieść ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować wyłożyć na blachę 20x32 cm wyłożoną papierem pergaminowym.
  • 2. Żółtka utrzeć z cukrem , dodać mielone orzechy, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę dodać do masy, wsypać bułkę tartą, rodzynki, wymieszać.
  • 3. Masę wyłożyć na placek a pozostałą część ciasta , rozwałkować i położyć na wierzch. Ciasto orzechowe piec w piekarniku 35 min w tem. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować