Ciasto orzechowe na waflu

4.5 (145 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest bardzo pyszne nadaje się na różne okazje

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto I
    25 dag. orzechów mielonych
    20 dag. cukru kryształu
    7 białek
    1 łyżka miodu płynnego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka bułki tartej
    2 łyżki mąki pszennej
    Ciasto II
    6 jajek
    6 łyżek mąki pszennej
    6 łyżek cukru kryształu
    1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
    Masa
    ½ szkl. Cukru kryształu
    ½ szkl. Wody
    3 łyżki kakao
    2 kostki masła
    5 żółtek
    2 suche wafle.
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto orzechowe na waflu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto I
    Z białek ubić pianę, dodać cukier, miód, orzechy, proszek do pieczenia, bułkę tartą, mąkę pszenną. Z podanych składników pieczemy biszkopt.
    Ciasto II
    Białka ubijamy z cukrem, dodając żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Pieczemy biszkopt. Piec ok. 25-30 minut w temp. 150○
    Masa
    Cukier, kakao, wodę gotować około 5 minut, i przestudzić. Masło utrzeć z żółtkami, dodać przestudzoną masę kakaową. Przygotowaną masę dzielimy na 3 części.
  • 2. Przełożenie ciasta:
    Na spód dajemy wafla – smarujemy masą – na to dajemy jasny biszkopt – smarujemy masą – ciasto orzechowe – masa – wafel. ( Jeżeli ciasto jest większe od wafla to dokładamy jeszcze jeden wafel tak by był równy z ciastem).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować