Ciasto orzechowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Kruche ciasto, orzechy i rodzynki...moje ulubione :)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • - mąka- 3 szklanki
    - margaryna- 3/4
    - cukier waniliowy
    - proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
    - śmietana- 1 łyżka
    - jaja- 2 całe i 1 żółtko
    - cukier- 3/4 szklanki
    - dżem porzeczkowy- 1 słoik
    - orzechy włoskie
    - rodzynki
    - kakao- 1 łyżka
    Polewa:
    - masło- 2,5 dkg
    - mleko- 2 łyżki
    - cukier puder- 1/2 szklanki
    - kakao- 1 łyżka
    - po pół łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, margarynę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy wysiekać. Jaja ubić z cukrem. Zagnieść z mąką i łyżka śmietany. Mniej niż połowę ciasta odkroić i dodać do tej mniejszej części 1 łyżkę kakao i zagnieść. Oba ciasta schłodzić 30 minut (czekoladowe wsadzić najlepiej do zamrażalki).
  • 2. Prostokątną blachę wysmarować margaryną. Ciasto białe rozwałkować i wyłożyć blachę razem z bokami. Nakłuć widelcem. Wyłożyć dżem porzeczkowy i rozsmarować. Cząstki orzechów włoskich wyłożyć na dżem ( zawsze robię na oko ale nalezy dać tyle żeby dżem był prawie przykryty ale pamiętajmy że orzechów nie siekamy). Rodzynki sparzmy i rozsypujemy na orzechach ( też ma być ich dużo ale wszystkiego dajemy tyle żeby dżem był widoczny). Wyciągamy czekoladowe ciasto i ścieramy na tartce od grubych oczkach pokrywając ciasto. Pieczemy w 180 stopniach ok 1h do złotego koloru boków ciasta.
  • 3. Gdy ciasto ostygnie sporządzamy polewę. Wszystkie składniki rozpuszczamy razem w garnku do zagotowania. Wyłączamy, chwilkę czekamy i polewamy ciasto robiąc tzw. esy floresy. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować