Ciasto orzechowo-kajmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO ORZECHOWE:białka ubić z cukrem,cały czas ubijając dodawać żółtka i po łyżce oleju.Do ubitejmasy dodać mąkę,prosze i orzechy-wymieszać.Ciasto przelać na blaszkę o wymiarach 21-29 cm.Piec ok 35 minut w temp 180*C.
2.MASA BUDYNIOWA:W połowie zimnego mleka rozrobić mąkę,budyń,cukier waniliowy i żółtka.Pozostałe mleko zagotować z cukrem-ugotować budyń.Maslo utrzeć z zimnym budyniem na końcu dodać alkohol-wymieszać.
3.Ostudzone ciasto przekroić na pół.Na jeden płat ciasta wyłożyć masę krówkową i rozłożyć na nim połowę herbatników.Na herbatniki wylożyć 1/2 masy budyniowej,przykryć ciastkami.Na ciastka rozsmarować pozostałą masę budyniową i przykryć drugim płatem ciasta.Ciasto polać polewą i udekorować wedle uznania.Wstawić ciasto do lodówki.
Komentarze