CIASTO ORZECHOWO-KAJMAKOWE

4.5 (154 ocen)

Pyszne ciacho z kremem,herbatnikami i masą kajmakową:)

Składniki:

  • CIASTO ORZECHOWE:
    6 jajek
    1 szkl.cukru
    100 g zmielonych orzechów włoskich
    3/4 szkl.mąki tortowej
    7 łyżek oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA BUDYNIOWA:
    200 g masła
    2 szkl.mleka
    3 żółtka
    2 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 op.budyniu waniliowego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3 łyżki ulubionego likieru-u mnie czekoladowy

    DODATKOWO:
    1 puszka masy kajmakowej
    40 szt.herbatników
    polewa
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Ciasto orzechowo-kajmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO ORZECHOWE:białka ubić z cukrem,cały czas ubijając dodawać żółtka i po łyżce oleju.Do ubitejmasy dodać mąkę,prosze i orzechy-wymieszać.Ciasto przelać na blaszkę o wymiarach 21-29 cm.Piec ok 35 minut w temp 180*C.
  • 2. MASA BUDYNIOWA:W połowie zimnego mleka rozrobić mąkę,budyń,cukier waniliowy i żółtka.Pozostałe mleko zagotować z cukrem-ugotować budyń.Maslo utrzeć z zimnym budyniem na końcu dodać alkohol-wymieszać.
  • 3. Ostudzone ciasto przekroić na pół.Na jeden płat ciasta wyłożyć masę krówkową i rozłożyć na nim połowę herbatników.Na herbatniki wylożyć 1/2 masy budyniowej,przykryć ciastkami.Na ciastka rozsmarować pozostałą masę budyniową i przykryć drugim płatem ciasta.Ciasto polać polewą i udekorować wedle uznania.Wstawić ciasto do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Herbatniki Likier Masa krówkowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować