ciasto miodowo - orzechowe

4.46 (194 ocen)

na Boże Narodzenie

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    20 dag cukru
    20 dag palmy z murzynkiem
    2 jajka
    2 łyżeczki miodu
    2 łyżeczki sody

    Krem:
    0,5 l mleka
    2,5 łyżki mąki pszennej
    2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru
    1cukier waniliowy
    1 kostka masła

    Masa orzechowa:
    15 dag orzechów włoskich
    2 łyżeczki miodu
    10 dag masła
    10 dag cukru
Wystaw ocenę:

4.46 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto miodowo - orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Mąkę wymieszać z sodą, posiekaną palmą, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą z mich wyłożyć na blasze o wymiarach 24 X 32. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 - 25 minut.

    Krem:

    Mleko, i cukier zagotować, w 1/4 szklanki mleka rozpuścić mąkę ziemniaczaną i zwykłą, Wlać do gotującego sie mleka , cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania. Przestudzić, zmiksować z masłem gdy już będzie prawie zimne.

    Masa orzechowa:

    Masło rozpuścić z cukrem i miodem, dodać posiekane orzechy, zagotować.

    Na upieczony placek wyłożyć krem, przykryć drugim plackiem, wylać gorącą masę orzechową.

Porady

ciasto mięknie gdy postoi 2 dni, ale nie w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować