Ciasto Oreo

4.81 (232 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Prawdziwa gratka dla wielbicieli ciastek Oreo. Co może być lepsze od kilku ciastek Oreo? Jedno, duże ciasto Oreo. Pyszny, czekoladowy spód, wspaniały mleczno-kremowy środek – rozkosz dla podniebienia, ale także coś dla oka, bo prezentuje się wspaniale.

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • SPÓD i WIERZCH:
    ciasteczka oreo 2,5 paczki (około 35 ciasteczek),
    masło 80g (50g do dolnej warstwy + 30g do górnej warstwy),
    MASA BIAŁA:
    mleko 400ml,
    śmietana kremówka 300g,
    aromat cytrynowy 10ml,
    żelatyna 20g,
    mleko 1/2 szklanki (do rozpuszczenia żelatyny),
    DEKORACJA:
    śmietana kremówka 100g,
    cukier puder do smaku
Wystaw ocenę:

4.81 (232 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sernik na zimno Desery

Ciasto oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto Oreo 1. SPÓD: Do przygotowania dolnej i górnej warstwy (czarna warstwa) użyłam po 14 ciasteczek (łącznie 28). 28 ciasteczek przepoławiamy na pół i wyjmujemy z nich biały krem, krem przekładamy do miseczki. Ciemną część z 14 ciastek kruszymy na pył – ja pomogłam sobie sitkiem i przetarłam je przez sitko, bo ciastka są dość twarde.
  • Ciasto Oreo 2. W tym czasie rozpuszczamy masło (50g). Masło łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy i wykładamy nimi dno tortownicy (18cm).
  • Ciasto Oreo 3. Odstawiamy na około pół godzinki do lodówki.
  • Ciasto Oreo 4. MASA BIAŁA: W tym czasie przygotowujemy krem. Do rondelka wlewamy mleko (400ml) i wkładamy białe środki z 28 ciastek. Wstawiamy na ogień i podgrzewamy aż do rozpuszczenia się kremu z ciastek.
  • Ciasto Oreo 5. Masę studzimy. W między czasie kremówkę (300g) ubijamy na sztywną pianę. Cienkim strumieniem wlewamy wystudzoną masę mleczną i miksujemy na wolnych obrotach, wlewamy aromat cytrynowy. Gdy składniki się połączą dodajemy rozpuszczoną w mleku i przestudzoną żelatynę, dokładnie mieszamy i masę wylewamy na spód ciastkowy. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki do stężenia.
  • Ciasto Oreo 6. WIERZCH: Gdy masa stężeję przygotowujemy górną warstwę. Postępujemy analogicznie jak w warstwie pierwszej – kruszymy ciemne spody pozostałe z 14 ciasteczek, łączymy z 30 g rozpuszczonego masła i wykładamy na masę mleczną. Odstawiamy jeszcze na pół godziny do lodówki.
    DEKORACJA: Kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru, przekładamy do szprycy i dekorujemy ciasto. Na każdym kleksie śmietanowym układamy po jednym ciastku.

Porady

Zamiast aromatu cytrynowego można użyć soku z 1/2 cytryny. Chciałam, żeby moja górna warstwa była bardziej sypka niż dolna, dlatego ciasto troszkę się kruszy przy krojeniu, ale przez to nie jest takie twarde, Jeżeli chcecie, żeby górna warstwa się nie kruszyło to dodajcie również 50g masła do ciastek. Smacznego :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciastka czekoladowe Oreo

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować