Ciasto okruszkowe z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Idealne nowe wcielenie dla nieidealnego wypieku. Do tego ciasta możemy użyć wszystkie nieudane wypieki lub te, które zostały upieczone w zbyt dużej ilości i już nam się znudziły.

  • 50 min

Składniki:

  • 3 szklanki okruchów ciast (herbatników, biszkoptów, muffinek, itp.)
    ok. 200 g rabarbaru
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka masła
    1/2 łyżeczka cynamonu

Ciasto okruszkowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Okruchy ciast miażdżyć wałkiem lub jeśli jest świeże ciasto babkowe, zetrzeć je na tarce na dużych oczkach.
    2.Rabarbar obrać, pokroić w paski, osłodzić łyżeczką cukru, wymieszać. Jeśli będziecie mieć mniej słodkie ciasto to owoce trzeba mocniej dosłodzić. 3. Na dno foremki o wymiarach 18x9 cm (mierząc po dnie) wyłożyć jedną szklankę okruszków, ugnieść. Wyłożyć połowę rabarbaru, lekko ugnieść. Znowu wyłożyć szklankę okruszków, ugnieść. Wyłożyć resztę rabarbaru, lekko ugnieść. Wyłożyć resztę okruszków, dobrze ugnieść. Wyłożyć na wierzch wiórki masła, posypać cynamonem.
    4.Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Porady

1. Zamiast rabarbaru, można dodać jabłka lub inne owoce. 2. Jeśli mamy bardzo suche ciasto, to po wyłożeniu każdej warstwy okruszków polewa się ją 2 łyżkami stopionego masła lub mleka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy