Ciasto Oczy Carycy

4.5 (140 ocen)

Popularne ciasto, wysokie, wielowarstwowe. Moja mama je uwielbia :) Zawsze znika bardzo szybko. Serdecznie polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    6 żółtek
    2 jajka
    ½ szkl. cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1/3 szkl. oleju
    6 białek
    ¾ + szkl. cukru
    ¾ szkl. mąki ziemniaczanej

    Krem budyniowy:
    2 budynie śmietankowe
    600 ml mleka
    4 łyżki cukru
    200-250 g masła miękkiego

    Dodatkowo:
    2 czekolady mleczne
    2 galaretki wiśniowe/ truskawkowe
    ½ mocnej kawy do nasączenia ciast
    180 g okrągłych biszkoptów
    wiórki kokosowe (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki Kawy

Ciasto oczy carycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: 6 białek ubić na sztywno, dodawać stopniowo ¾ szkl. cukru, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz wlać olej, delikatnie wymieszać. W innej misce ubić żółtka i 2 jajka z ½ szkl. cukru. Wsypać 4 łyżki mąki pszennej (przesianej), proszek oraz kakao, delikatnie wymieszać. Obydwie masy wykładać na przemian do blaszki o wymiarach 35x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 30-40 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Następnie przekroić na dwa blaty.
  • 2. Krem budyniowy: 500 ml mleka zagotować z cukrem. W reszcie mleka rozpuścić budynie. Wlewać do gotującego się mleka, cały czas mieszając do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. Następnie utrzeć masło do puszystości. Stopniowo dodawać ostudzony budyń, miksując do uzyskania jednolitego kremu.
  • 3. Galaretki rozpuścić w 600 ml wrzącej wody. Pozostawić do wystudzenia, następnie schłodzić w lodówce do lekkiego stężenia.
  • 4. Pierwszy blat ciasta umieścić w formie, w której go piekliśmy. Wysmarować go ½ kremu budyniowego. Na kremie poukładać nasączone w kawie biszkopty. Na biszkopty wylać tężejącą galaretkę, a następnie schłodzić do stężenia. Na stężałą galaretkę wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch polać rozpuszczonymi w kąpieli wodnej i ostudzonymi czekoladami. Dodatkowo ciasto można posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić do stężenia. Smacznego!

Porady

Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Kawa Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować