Ciasto jest przepyszne i doprowadza do przysłowiowego ślinotoku. Jest mocno, mocno cytrynowe i w zapachu i w smaku, a przy tym bardzo słodkie. Świetnie nadaje się na zwykły podwieczorek jak i specjalne okazje.
1 godz. 40 min
Składniki:
Na blachę 11 x 26 x 7,5:
6 jaj
300 g brązowego cukru
200 g mąki kukurydzianej
150 g maki pszennej
250 g margaryny (miękka, o temperaturze pokojowej)
3 sparzone cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
Ciasto obłędnie cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielamy od białek. Jedno żółtko odkładamy.
Z białek ubijamy pianę – odstawiamy.
5 żółtek ucieramy z brązowym cukrem (do uzyskania jednolitej, gładkiej masy). Dodajemy partiami miękką margarynę – ucieramy.
Dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę z 2 cytryn i sok z 1 cytryny – ucieramy
Dodajemy ubita wcześniej piane z białek i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki.
2.Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia – pieczemy ok.40-50 minut w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).
3.Robimy lukier: mieszamy sok z 2 cytryn, żółtko i cukier puder.
4.Po upieczeniu gorące ciasto nakłuwamy wykałaczką szaszłykową i nasączamy lukrem. Odstawiamy do wystygnięcia
Komentarze