Ciasto obłędnie cytrynowe

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciasto jest przepyszne i doprowadza do przysłowiowego ślinotoku. Jest mocno, mocno cytrynowe i w zapachu i w smaku, a przy tym bardzo słodkie. Świetnie nadaje się na zwykły podwieczorek jak i specjalne okazje.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Na blachę 11 x 26 x 7,5:
    6 jaj
    300 g brązowego cukru
    200 g mąki kukurydzianej
    150 g maki pszennej
    250 g margaryny (miękka, o temperaturze pokojowej)
    3 sparzone cytryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Ciasto obłędnie cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek. Jedno żółtko odkładamy.
    Z białek ubijamy pianę – odstawiamy.
    5 żółtek ucieramy z brązowym cukrem (do uzyskania jednolitej, gładkiej masy). Dodajemy partiami miękką margarynę – ucieramy.
    Dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę z 2 cytryn i sok z 1 cytryny – ucieramy
    Dodajemy ubita wcześniej piane z białek i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki.
  • 2. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia – pieczemy ok.40-50 minut w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).
  • 3. Robimy lukier: mieszamy sok z 2 cytryn, żółtko i cukier puder.
  • 4. Po upieczeniu gorące ciasto nakłuwamy wykałaczką szaszłykową i nasączamy lukrem. Odstawiamy do wystygnięcia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować