Ciasto o smaku miętowym

4.97 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Placek jest doskonałą propozycją na upalne dni, gdyż ma lekko orzeźwiający smak

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto: kostka margaryny
    ● 1,5 szkl. cukru
    ● 3 łyżki kakao
    ● op. cukru waniliowego
    ● 4 jajka
    ● 1,5 szkl. mąki
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa: 0,5 l kremówki
    ● 4 łyżeczki żelatyny
    ● op. miętowych landrynek
    ● podwójna paczka pomarańczowych delicji
    Oraz: polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.97 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto o smaku miętowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: margarynę roztapiamy
    i do ciepłej wsypujemy cukry
    i kakao. Wlewamy 5 łyżek wody,
    mieszamy i studzimy. Wbijamy
    4 żółtka, dodajemy mąkę
    z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
    Białka ubijamy. Pianę
    mieszamy z ciastem. Wlewamy do natłuszczonej formy (26x33
    cm). Pieczemy ok. 25 minut
    w temp. 160 °C. Studzimy. Przekrawamy
    na dwa placki
  • 2. Masa: landrynki rozpuszczamy
    w niewielkiej ilości gorącej
    wody, mieszając. Studzimy.
    Żelatynę rozpuszczamy w małej
    ilości gorącej wody, studzimy.
    Kremówkę ubijamy. Dolewamy
    syrop z landrynek i żelatynę
  • 3. Układamy warstwy: placek,
    połowa masy, delicje (jedna
    obok drugiej, czekoladą do spodu),
    połowa masy, placek
  • 4. Polewę przygotowujemy według
    przepisu na opakowaniu
    i rozsmarowujemy na cieście.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_08-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować