Ciasto o smaku miętowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: margarynę roztapiamy
i do ciepłej wsypujemy cukry
i kakao. Wlewamy 5 łyżek wody,
mieszamy i studzimy. Wbijamy
4 żółtka, dodajemy mąkę
z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
Białka ubijamy. Pianę
mieszamy z ciastem. Wlewamy do natłuszczonej formy (26x33
cm). Pieczemy ok. 25 minut
w temp. 160 °C. Studzimy. Przekrawamy
na dwa placki
2.Masa: landrynki rozpuszczamy
w niewielkiej ilości gorącej
wody, mieszając. Studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w małej
ilości gorącej wody, studzimy.
Kremówkę ubijamy. Dolewamy
syrop z landrynek i żelatynę
3.Układamy warstwy: placek,
połowa masy, delicje (jedna
obok drugiej, czekoladą do spodu),
połowa masy, placek
4.Polewę przygotowujemy według
przepisu na opakowaniu
i rozsmarowujemy na cieście.
Komentarze