Ciasto "Niespodzianka"

4.5 (140 ocen)

  • 60 min

To ciasto zrobiłam planując całkiem inne. Stąd nazwa.

  • 60 min

Składniki:

  • Orzechowy spód
    8 jajek
    7 łyżek mąki tortowej
    1 szkl cukru
    5 dag zmielonych orzechów laskowych
    1 łyżka soku z cytryny,
    zapach pomarańczowy,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    krem budyniowy:
    3 budynie o smaku śmietankowym,
    sok odsączony z brzoskwiń,
    3 łyżki cukru
    5 żółtek
    1 łyżka mąki tortowej
    1 kostka masła
    1 duża puszka brzoskwiń
    4 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe
    1 paczka biszkoptów okrągłych
    ok 1/2 litra osłodzonego naparu kawy,
    1/2 słoiczka dżemu domowego lub powideł
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto "niespodzianka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Spód: Oddzielić żółtka od białek.Białka ubić na sztywną pianę.Dodawać po jednym żółtku, a następnie pozostałe składniki.Dokładnie wymieszać, wyłożyć na blachę i piec ok. 35 min.(sprawdzić patyczkiem). Wystudzić.

  • 2. Galaretki rozpuścić w 1,5 litra wody i pozostawić do stężenia.
    Krem: Zagotować sok z brzoskwiń z cukrem, wlać do niego rozmieszane w wodzie budynie z żółtkami i mąką. Ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z masłem na puszystą masę.
  • 3. Spód posmarować dżemem
  • 4. 1/2 masy wyłożyć na spód, na to rzędami biszkopty moczone w naparze kawy, pozostałą masę,pokrojone w plasterki brzoskwinie. Zalać tężejącą galaretką.
    SMACZNEGO!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować