Ciasto na zimno z truskawkami

4.5 (150 ocen)

  • 30 min

Na upały tylko ciasto na zimno

  • 30 min

Składniki:

  • herbatniki miśkopty-180 g
    sernik na zimno -1 opak
    galaretka truskawkowa -2 opak
    truskawki -500 g
    śmietana18% -1 kubek
    cukier -2 łyżki
    mleko -2,5 szkl
    kakao -1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na zimno z truskawkami 1. Tortownicę wysmarować masłem, ułożyć na dnie tortownicy i w koło herbatniki miśkopty.
  • Ciasto na zimno z truskawkami 2. Schłodzone mleko wlać do wysokiego naczynia, wsypać sernik w proszku, miksować 3 minuty na wysokich obrotach. Masę serową podzielić na 2 części, do jednej części wsypać łyżkę kakao, wymiksować. Na herbatniki wyłożyć masę serową białą, następnie masę kakaową. Włożyć do lodówki do stężenia masy.
  • Ciasto na zimno z truskawkami 3. Truskawki umyć, oszypułkować. Kilka truskawek odłożyć, resztę zmiksować z cukrem i śmietaną. Sos truskawkowy przelać do rondla, mieszając na wolnym ogniu zagotować, zestawić z ognia,wsypać jedną galaretkę truskawkową, dokładnie wymieszać, ostudzić. Wyjąć sernik z lodówki, wyłożyć na masy sos truskawkowy, odstawić do stężenia.
  • Ciasto na zimno z truskawkami 4. W tym czasie zagotować pół litra wody, wsypać galaretkę truskawkową, dobrze wymieszać, odstawić do stężenia. Resztę truskawek przekroić i układać na masie truskawkowej. Wierzch ciasta zalać tężejacą galaretką truskawkową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować