Ciasto na zimno z truskawkami

4.5 (150 ocen)

  • 30 min

Na upały tylko ciasto na zimno

  • 30 min

Składniki:

  • herbatniki miśkopty-180 g
    sernik na zimno -1 opak
    galaretka truskawkowa -2 opak
    truskawki -500 g
    śmietana18% -1 kubek
    cukier -2 łyżki
    mleko -2,5 szkl
    kakao -1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na zimno z truskawkami 1. Tortownicę wysmarować masłem, ułożyć na dnie tortownicy i w koło herbatniki miśkopty.
  • Ciasto na zimno z truskawkami 2. Schłodzone mleko wlać do wysokiego naczynia, wsypać sernik w proszku, miksować 3 minuty na wysokich obrotach. Masę serową podzielić na 2 części, do jednej części wsypać łyżkę kakao, wymiksować. Na herbatniki wyłożyć masę serową białą, następnie masę kakaową. Włożyć do lodówki do stężenia masy.
  • Ciasto na zimno z truskawkami 3. Truskawki umyć, oszypułkować. Kilka truskawek odłożyć, resztę zmiksować z cukrem i śmietaną. Sos truskawkowy przelać do rondla, mieszając na wolnym ogniu zagotować, zestawić z ognia,wsypać jedną galaretkę truskawkową, dokładnie wymieszać, ostudzić. Wyjąć sernik z lodówki, wyłożyć na masy sos truskawkowy, odstawić do stężenia.
  • Ciasto na zimno z truskawkami 4. W tym czasie zagotować pół litra wody, wsypać galaretkę truskawkową, dobrze wymieszać, odstawić do stężenia. Resztę truskawek przekroić i układać na masie truskawkowej. Wierzch ciasta zalać tężejacą galaretką truskawkową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować