Ciasto na pizzę – mój przepis podstawowy

4.4 (156 ocen)

Przygotowanie ciasta na pizzę jest niezwykle proste, ja je robię w taki sposób

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej na pizzę typ 500
    2 dag świeżych drożdży
    ok. 2/3 szklanki letniej wody
    łyżeczka oliwy z oliwek
    szczypta cukru
    troszkę mniej niż pół łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.4 (156 ocen)

Zobacz również:

Pizza Ciasto na pizze

Ciasto na pizzę – mój przepis podstawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyrośnięty zaczyn 1. Mąkę przesiałam do miski. Do dużego kubka wkruszyłam drożdże, utarłam je ze szczyptą cukru, 2 płaskimi łyżkami mąki (odebranymi z miski) i niewielką ilością letniej wody na gładką papkę o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Wyrabianie ciasta 2. Do mąki dodałam szczyptę soli, oliwę i wyrośnięty zaczyn. Mieszając łyżką dolałam partiami letnią wodę. Następnie ręką wyrobiłam gładkie, sprężyste ciasto. Kiedy przestało lepić się do miski i do dłoni, przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoiło objętość – około 20-30 minut. Po tym czasie przebiłam ciasto ręką, wyłożyłam na podsypany mąką blat i rozwałkowałam.
    Ta porcja ciasta wystarcza mi na wyłożenie cienką warstwą natłuszczonej blaszki o wymiarach 40x26 cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto na pizzę

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować