Ciasto na oleju z jabłkami

4.35 (285 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Puszyste, wilgotne, aromatyczne, szybkie w przygotowaniu ciasto..

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    niepełna szkl cukru
    4 jajka
    1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    1/3 szkl oleju
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    6-7 jabłek
    do posypania cukier puder zmieszany ze szczyptą cynamonu
Wystaw ocenę:

4.35 (285 ocen)

Ciasto na oleju z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie plasterki.
  • 2. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
  • 3. Do jajek dodajemy cukier i wanilię, ubijamy do puszystości, dodajemy olej, ubijając porcjami wsypujemy mąkę.
  • 4. Do ciasta dodajemy połowę jabłek, mieszamy.
    Gotowe ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 24 cm. na wierzch rozkładamy resztę jabłek , delikatnie wciskamy.
  • 5. Ciasto pieczemy w 175-180 *C , około 45-50 minut, do zrumienienia
    Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować