Ciasto na nutellowym spodzie

4.5 (186 ocen)

Ciasto zrobiłam z okazji 3 urodzin bloga...

Składniki:

  • na spód:
    - 400 g kremu czekoladowego np Nutella
    - 240 g sucharków u mnie mini sucharki z Biedronki

    - 200 ml śmietany 18%

    masa śmietanowa:
    - 660 ml śmietany 30%
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 1 cukier waniliowy
    - 4 łyżeczki żelatyny
    - 50 ml ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny

    wierzch:
    - 2 galaretki wiśniowe
    - 600 ml kompotu wiśniowego razem z owocami

    - forma okrągła 24 cm
    - papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto na nutellowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • spód 1. Sucharki kruszymy lub miksujemy blenderem, mieszamy z kremem czekoladowym i wykładamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na czas ubijania śmietany 30 %
  • posmarowane śmietaną 18 % 2. Następnie równomiernie smarujemy spód śmietaną 18%
  • masa śmietanowa 3. Śmietanę 30 % ubijamy na sztywno dodając cukry i żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Pamiętajmy aby rozpuszczona żelatyna była zimna inaczej się zważy.
    Wykładamy równomiernie na spód posmarowany śmietaną i wstawiamy do lodówki.
  • wierzch 4. Kompot odcedzamy z owoców, zagotowujemy i rozpuszczamy w nim galaretki. Studzimy i gdy zacznie tężeć dodajemy wiśnie i delikatnie wykładamy na masę śmietanową. Wstawiamy do lodówki aby stężało.
  • ciasto 5. Po tym czasie kroimy i podajemy...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa śmietanowa Nutella Śmietana Sucharki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować