Ciasto na maślance ze śliwkami pod kruszoną

4.5 (166 ocen)

  • 20 min

Idealne dla zabieganych!

  • 20 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto:
    400g maślanki
    6 jajek
    4,5 szklanki mąki
    1,5 szklanki cukru
    1 i ¼ szklanki oleju
    32g cukru waniliowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    500 – 600g śliwek bez pestek do wyłożenia ciasta

    Kruszonka:
    60g margaryny
    70g cukru
    120g mąki
    16g cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto na maślance ze śliwkami pod kruszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Jajka utrzeć z cukrami na puszystą, białą masę. Po tym czasie nie przerywając miksowania wlewać stopniowo olej i maślankę. Gdy składniki się połączą wsypywać partiami przesianą mąkę z proszkiem. Całość ucierać ok. 1 minuty. Ciasto wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, ułożyć śliwki i posypać kruszonką. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
  • 2. Kruszonka: Wszystkie składniki zagnieść palcami, aż nabiorą postać sypkiej kruszonki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować