Ciasto na maślance z truskawkami

4.49 (162 ocen)

Najsmaczniejsze i najprostsze ciasto z truskawkami na bazie maślanki. Wilgotne i miękkie, a jego przygotowanie odbywa się na zasadzie "wymieszaj składniki".

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka maślanki
    1/2 szklanki oleju
    2 1/2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    2 budynie waniliowe
    1 łyżka kakao
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    ok 500g truskawek
Wystaw ocenę:

4.49 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery

Ciasto na maślance z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1fmlsdv 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu umieścić wszystkie składniki mokre, czyli jajka, maślankę i olej. Roztrzepać za pomocą rózgi kuchennej. W drugim naczyniu przesiać suche składniki, czyli mąkę, cukier, budynie i spulchniacze.
  • image-0engs8v 2. Połączyć zawartość obu misek. Wymieszać dokładnie, ale tylko do momentu połączenia się składników. Podzielić masę na pół i dodać do jednej z nich kakao. Wymieszać.
  • image-1dykjt6 3. Na dno formy 21x30cm wylać białe ciasto, ułożyć parę truskawek i przykryć ciemnym ciastem. Najlepiej wykładać je łyżką, rozkładając równomiernie po całej powierzchni. Ułożyć truskawki. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w 160*C z termoobiegiem przez 45-50 min. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Maślanka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować