Ciasto na maślance z truskawkami

5 (189 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Jedno z moich ulubionych ciast. Pyszne, puszyste i owocowe.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 350 g mąki
    220 g cukru
    2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
    240 ml maślanki
    3 duże jajka
    120 ml oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    400 g truskawek
    cukier puder (do posypania)
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Jajko

Ciasto na maślance z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki. Mąkę z proszkiem przesiać. Do jajek dodać szczyptę soli. Ubijać na szybkich obrotach. Kiedy jajka zaczną powiększać swoją objętość stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Kiedy masa stanie się puszysta dodać olej i zmiksować. Nie przerywając ubijania dodawać naprzemiennie maślankę i mąkę z proszkiem. Ciasto przelać do formy (24x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta poukładać połówki truskawek. Ciasto piec w 180 stopniach przez około 55 minut, do suchego patyczka. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady

Aby ciasto na maślance (kefirze, mleku czy jogurcie) nie wyszło z zakalcem wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Warto przez 30 minut pieczenia ustawić grzanie na dolną grzałkę, a przed końcem pieczenia włączyć grzanie góra-dół, aby ciasto ładnie się zarumieniło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mąka Maślanka Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować