Ciasto na maślance z owocami leśnymi

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To jedno z ulubionych ciast Mojej Babci, jest wysokie, lekko wilgotne, przez co zachowuje długo świeżość, pysznie owocowe, no i ta kruszonka wieńcząca całość wypieku, po prostu nie sposób się oprzeć:)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - maślanka: 2 szklanki
    - cukier: 2 szklanki
    - mąka pszenna: 5 szklanek
    - jajka: 6 sztuk
    - proszek do pieczenia: 5 łyżeczek
    - margaryna (roztopiona): 1 szklanka
    - cukier: 32 gramy

    - mąka pszenna: 185 gramów
    - cukier: 100 gramów
    - cukier waniliowy: 16 gramów
    - margaryna: 125 gramów

    - jeżyny: 150 gramów
    - maliny: 250 gramów
    - jagody: 150 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto na maślance z owocami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na maślance z owocami leśnymi 1. Przygotować kruszonkę: Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. KASIĘ roztopić w małym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim gorącym tłuszczem zalać suche składniki. Dobrze wymieszać.
    Przygotować ciasto: Wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać i wylać na blachę. Owoce oprószyć w mące pszennej, aby nie opadły na dno. Na ciasto wyłożyć jeżyny, maliny i jagody, posypać kruszonką.
    Piec ok. 50-55 minut w temp. 175 st. C. Ostudzić ciasto na kratce kuchennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Piknik

Podobne przepisy

4.29 (272 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort czekoladowy z owocami leśnymi

4.29 (272 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tort czekoladowy z owocami leśnymi

kada Tort dekorujemy owocami sezonowymi. 4 godz.

To może cię zainteresować