Ciasto na maślance

4.98 (176 ocen)

  • 15 min

Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto ze słodką, chrupiącą, kokosową skorupką.

  • 15 min

Składniki:

  • 1,5 szkl maślanki,
    1,5 szkl cukru,
    0,5 szkl oleju,
    3 szkl mąki,
    3 jajka,
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 szkl wiórków kokosowych,
    1/3 kostki masła lub margaryny.
Wystaw ocenę:

4.98 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maślankę mieszamy ze szklanką cukru, olejem, jajkami, mąką i proszkiem do pieczenia. Wylewamy na natłuszczoną blachę.
  • 2. Wiórki kokosowe mieszamy z resztą cukru, posypujemy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 35- 40 minut (wiórki mają być zrumienione a patyczek włożony w ciasto- suchy).
  • 3. Masło (lub margarynę) roztapiamy, lekko studzimy i polewamy nim upieczone gorące ciasto. Odstawiamy do ostudzenia.

Porady

Do ciasta można dodać cukier lub aromat waniliowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować