ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 10-15
WYMIARY BLACHY: 40*24 CM.
Składniki:
Około 300-350 g herbatników maślanych,
kostka masła,
1/2 l mleka,
budyń śmietankowy,
5 łyżek cukru,
660 g śmietany 30%,
3 łyżki cukru pudru (lub więcej, jeśli wolicie słodsze),
2 łyżeczki żelatyny + około 1/3 szklanki wody.
Ciasto na biszkoptach z masą budyniową i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na mleku gotuję budyń z cukrem, zostawiam do ostygnięcia.
Masło ucieram, następnie dodaję małymi porcjami zimny budyń i ucieram dalej, aż powstanie jednolity krem.
Kremówkę ubijam na sztywno z cukrem pudrem, dodaję rozpuszczoną letnią żelatynę, ubijam razem.
Blachę wykładam herbatnikami, wylewam masę budyniową. Układam następną warstwę herbatników, a na wierzch bitą śmietanę. Chłodzę w lodówce.
Komentarze