Ciasto mozaika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielnie robimy każdy biszkopt, czyli ubijamy białka na sztywno z cukrem dodajemy żółtka, następnie mąkę i dodatki, oraz proszek do pieczenia.
Na dużą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy kupkami po łyżce każdego biszkoptu, aż do wyczerpania składników. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut i pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka.
2.Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy na dwie części.
Rozpuszczamy oddzielnie każdą galaretkę w 3/4 szklance wrzątku.
3.Jak galaretki są chłodne, ale jeszcze płynne, ubijamy 250 ml śmietanki mocno schłodzonej, na sztywno, możemy dodać do każdej z mas po 2 łyżki cukru pudru jak lubimy słodsze ciasto. Wlewamy chłodną jedną galaretkę, ubijamy i następnie wykładamy na biszkopt. Na masę układamy delicję. Tak samo robimy z pozostałą śmietanką i galaretką. Przykrywamy drugą połową biszkoptu.
Komentarze