Ciasto mleczno - orzechowe

4.5 (190 ocen)

Pyszny orzechowy i mleczny smak , nie można się oprzeć. ;-)

Składniki:

  • CIASTO :
    - 5 jajek
    - 3/4 szklanki mąki pszennej
    - 3/4 szklanki cukru
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 4 łyżki kakao

    MASA MLECZNA :
    - pół szklanki mleka
    - 0,5 szklanki cukru
    - 1 szklanki mleka w proszku
    - 1 kostka masła
    - 16g cukier wanilinowy

    MASA ORZECHOWA :
    - 200g zmielonych orzechów włoskich
    - 1 kostka masła
    - 150ml mleka
    - 3/4 szklanki cukru pudru
    - 1 łyżeczka wódki

    PONADTO :
    - 1 tabliczka mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto mleczno - orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO :
    1. Białka ubić, dodać cukier, dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
    2. Mniejszą połowę ciasta odlać, a resztę wymieszać z kakao.
    3. Blaszki o wymiarze ( 12/36 cm ) nasmarować tłuszczem, wlać ciasta i piec ok ( jasne 15minut ), ( ciemne 25 minut ) w temp 180c.
  • 2. MASA MLECZNA :
    1. Mleko zwykłe zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, ostudzić.
    2. Masło utrzeć, po woli dodawać do niego wystudzone mleko,następnie wsypać mleko w proszku, wyrobić gładką masę.
  • 3. MASA ORZECHOWA :
    1. Orzechy zaparzyć wrzącym mlekiem, aż do odparowania mleka.
    2. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać wystudzone orzechy.
    3. Na koniec dodać wódkę, wymieszać dokładnie.
  • 4. 4. Ciemny biszkopt przekroić na dwa blaty.
    5. Na ciemny spód wyłożyć masę mleczną, spód jasny, masę orzechową, spód ciemny, placek polać czekoladą i udekorować resztą masy.

Porady

Do masy orzechowej można dodać łyżkę kakao

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować