Ciasto mleczno-kakaowe

4.99 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

To naprawdę pyszne ciasto. Przepis jest bardzo prosty, więc każdy może spróbować swoich sił. Nawet te osoby, które do tej pory nie piekły ciast.

Składniki:

  • ● 1 kostka margaryny
    ● 1,5 szklanki cukru
    ● 1,5 szklanki mleka
    ● 3 jajka
    ● 1 łyżka marmolady
    ● 1 łyżka sody
    ● 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 4 szklanki mąki pszennej
    ● 2 łyżki kakao
    ● 1 łyżka cynamonu
    ● garść orzechów
    ● 10 dag rodzynek
    ● skórka pomarańczowa
    Polewa czekoladowa:
    ● 1 jajko
    ● 1/2 kostki margaryny
    ● 3 łyżki cukru
    ● 2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.99 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto mleczno-kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto mleczno-kakaowe 1. Margarynę roztapiamy, dodajemy
    cukier i mleko. Mieszamy,
    zagotowujemy, a następnie studzimy.
    Do wystudzonej masy
    dodajemy jajka, marmoladę, sodę,
    mąkę, proszek do pieczenia,
    kakao, cynamon oraz orzechy
    pokrojone na mniejsze kawałki,
    skórkę pomarańczową i rodzynki.
    Wszystko mieszamy.
  • 2. Ciasto pieczemy ok. godziny,
    początkowo w temp. 180 °C, po
    30 minutach w temp. 160 °C.
  • 3. Przygotowujemy polewę czekoladową:
    margarynę roztapiamy,
    dodajemy jajko ubite z cukrem
    oraz kakao i dokładnie
    mieszamy. Rozsmarowujemy
    na wystudzonym cieście.

Porady

● Jeśli ktoś nie lubi cynamonu, może go użyć mniej lub w ogóle z niego zrezygnować. ● Zamiast marmolady można użyć dowolnych powideł, a margarynę zastąpić masłem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_02-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować