Ciasto mleczne bożenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło, cukier, szczyptę soli i mleko zagotować, rozpuscić cukier,wystudzić.
Formę 30/12 cm natłuscić masłem i oprószyć bułką tartą.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Jajka rozmącić mątewką.
Mąkę przesiać, dodać sodę, proszek do pieczenia, cynamon i kakao, wymieszać razem.
Cały czas mieszając mątewką dolewać masło z mlekiem, po połączeniu dodać dżem, wymieszać.
Dodać rozmącone jajka i dokładnie rozmieszać mątewką.
Przelać do przygotowanej formy.
Piec ok. 40 minut.
Należy sprawdzać patyczkiem czy ciasto już gotowe.
Smaczne i co ważne błyskawiczne w wykonaniu. zawsze się udaje.
Po upieczeniu popudrować lub polukrować.
Komentarze