Ciasto mleczna kanapka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno: cukier i żółtka. Przerywamy ubijanie, wsypujemy proszek do pieczenia, kakao, mąkę i mieszamy do połączenia składników na najniższych obrotach miksera. Ciasto przelewamy na blaszkę, pieczemy około 25 minut w temperaturze 175 stopni. Studzimy w blaszce. Dzielimy wzdłuż na 2 części.
3.Mleko wraz z cukrem i cukrem waniliowym gotujemy do zawrzenia i studzimy. Ucieramy mikserem masło, dodajemy stopniowo mleko z cukrem a następnie mleko w proszku. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
4.Blat ciasta smarujemy konfiturą morelową, masą mleczną i przykrywamy drugim blatem.
5.Słodką śmietankę ubijamy i wykładamy na wierzch ciasta. Dekorujemy. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.
Komentarze