Ciasto mleczna kanapka

4.5 (162 ocen)

To ciasto jest tak samo smaczne jak odpowiadająca jego nazwie kupna przekąska. Słodkie, z mlecznym posmakiem.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek L
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    szczypta soli

    Masa:
    2 szklanki mleka w proszku
    200g masła w temperaturze pokojowej
    1/2 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1/2 szklanki mleka
    konfitura morelowa

    Wierzch:
    300ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    dowolna cukrowa dekoracja
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto mleczna kanapka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
  • 2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno: cukier i żółtka. Przerywamy ubijanie, wsypujemy proszek do pieczenia, kakao, mąkę i mieszamy do połączenia składników na najniższych obrotach miksera. Ciasto przelewamy na blaszkę, pieczemy około 25 minut w temperaturze 175 stopni. Studzimy w blaszce. Dzielimy wzdłuż na 2 części.
  • 3. Mleko wraz z cukrem i cukrem waniliowym gotujemy do zawrzenia i studzimy. Ucieramy mikserem masło, dodajemy stopniowo mleko z cukrem a następnie mleko w proszku. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • 4. Blat ciasta smarujemy konfiturą morelową, masą mleczną i przykrywamy drugim blatem.
  • 5. Słodką śmietankę ubijamy i wykładamy na wierzch ciasta. Dekorujemy. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować