Ciasto miodowo-jabłkowo-truskawkowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo lubię ciasto miodowe, chętnie też z nim eksperymentuję. Tym razem postanowiłam przełożyć miodowe placki masą jabłkową z dodatkiem borówek i z nutą owoców leśnych, pełnię smaku dopełnia pianka truskawkowa.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Placki miodowe:
    - 3 szklanki mąki pszennej
    - 3/4 szklanki cukru
    - 1 łyżeczka sody
    - 150 g margaryny ( miękkiej)
    - 2 jajka ( małe)
    - 3 łyżki płynnego miodu
    - mąka do podsypywania

    Masa jabłkowa:
    - 4-5 średnich jabłek
    - 1 galaretka o smaku owoców leśnych
    - 1 szklanka gorącej wody
    - dodatkowo 2 łyżki zmiksowanych borówek (mogą być mrożone)

    Pianka truskawkowa:
    - 300 ml śmietanki 30 % (dobrze schłodzonej)
    - 1 galaretka truskawkowa
    - 1/2 szklanki gorącej wody

    Dodatkowo:
    - posypka czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto miodowo-jabłkowo-truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę,cukier, sodę, dodać miękką margarynę i jajka oraz miód, zagnieść gładkie ciasto, podsypując lekko mąką. Podzielić na dwie równe części. Formę do pieczenia 29x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować i przełożyć do formy, ciasto nakłuć lekko widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (termoobieg 160 stopni) i piec przez około 15 minut aż się ładnie zrumieni. W taki sam sposób upiec drugi placek. Ciasto wystudzić.
  • 2. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i pozostawić do ostudzenie. Gdy zacznie tężeć, obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o najgrubszych oczkach. Tak przygotowane jabłka wymieszać z musem borówkowym i mocno tężejącą galaretką. Następnie wyłożyć na placek miodowy. Wstawić do lodówki na 10 minut.
  • 3. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, pozostawić do wystudzenia. Gdy galaretka zacznie mocno tężeć, wtedy ubić na sztywno śmietankę i wymieszać z tężejącą galaretką. Piankę podzielić na dwie części. Jedną część pianki wyłożyć na masę jabłkową, przykryć drugim miodowym plackiem, wyłożyć pozostałą piankę. Wstawić do lodówki na około 1/2 godziny. Następnie posypać posypką czekoladową.

Porady

Ciasto powinno poleżeć przez noc w lodówce. Następnego dnia nic tylko zajadać. Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować