Ciasto miodowo-grysikowe

4.51 (205 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne delikatne ciasto miodowe rozpływające się w ustach ślicznie wygląda na stole świątecznym i nie tylko piekę go bardzo często gdyż moi domownicy go bardzo uwielbiają znika z blaszki w ciągu jednego dnia POLECAM

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    •4 szklanki mąki
    •1 szklanka cukru
    •4 łyżki miodu •2 jajka
    •30 dag margaryny "PALMA"
    •2 płaskie łyżeczki sody




    Składniki na masę:

    •8 łyżek grysiku
    •1 litr mleka
    •2 cukry waniliowe
    •1i1/2 szklanki cukru pudru
    •30 dag masła
    •1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Wystaw ocenę:

4.51 (205 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto miodowo-grysikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Wszystkie składniki razem zagnieść i podzielić na 4 placki. Rozwałkować i upiec na blasze (24x42cm) w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na złoty kolor.
    Wykonanie: Do gotującego się mleka wsypać grysik i cukry waniliowe. Mieszając gotować, aż grysik zgęstnieje - odstawić do wystudzenia. Utrzeć 30 dag masła z cukrem pudrem. Dodawać ostudzony grysik po 1 łyżce, dalej ucierając.

    Pierwszy placek posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Następne przełożyć masą grysikową. Wierzch posmarować też cienko masą, posypać kokosem.

    Smacznego!

Porady

Placki najlepiej upiec dzień wcześniej będą bardziej kruche. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować