Ciasto_miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto. Na stolnicy posiekać nożem wszystkie składniki na ciasto, a następnie wyrobić ręką na gładkie, jednolite ciasto. Przygotować formę 20 x 32 cm i wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto cienko rozwałkować na grubość ok. 4 mm i upiec trzy placki. Wsadzać do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni.
Przygotować krem. Zagotować mleko, wsypać kaszę manną i ciągle mieszając gotować, aż kasza zgęstnieje. Następnie ostudzić. Utrzeć margarynę, dodać cukier i dalej ucierając dodawać po łyżce ugotowanej kaszy. Gdy krem będzie puszysty i jednolity, dodać starte na dużych oczkach jabłka. Gdyby jabłka były zbyt słodkie, można krem zakwasić do smaku sokiem z cytryny. Na koniec dodać olejek zapachowy.
Upieczone placki przełożyć kremem, zostawiając na górze placek nie posmarowany kremem. Ciasto zawinąć folią, obciążyć górną warstwę np. drewnianą deską i garnkiem z wodą, i odstawić w chłodne miejsce. Ciasto po 1-2 dniach zwilgotnieje. Wtedy udekorować dowolną polewą i ozdobić.
Komentarze