ciasto_miodownik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jest to przepis mojej mamy. Wbrew pozorom ciasto nie jest zbyt trudne do wykonania, jest tanie i smaczne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    1/2 kg mąki
    1/4 kostki margaryny „Palma”
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 łyżka roztopionego miodu
    2 jajka
    2-4 łyżki mleka
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    cynamon

    składniki na krem:
    1/2 l mleka
    5 łyżek kaszy manny
    1 szklanka cukru pudru
    3/4 kostki margaryny „Palma”
    3-4 starte winne jabłka
    olejek zapachowy np. rumowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto_miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto. Na stolnicy posiekać nożem wszystkie składniki na ciasto, a następnie wyrobić ręką na gładkie, jednolite ciasto. Przygotować formę 20 x 32 cm i wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto cienko rozwałkować na grubość ok. 4 mm i upiec trzy placki. Wsadzać do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni.

    Przygotować krem. Zagotować mleko, wsypać kaszę manną i ciągle mieszając gotować, aż kasza zgęstnieje. Następnie ostudzić. Utrzeć margarynę, dodać cukier i dalej ucierając dodawać po łyżce ugotowanej kaszy. Gdy krem będzie puszysty i jednolity, dodać starte na dużych oczkach jabłka. Gdyby jabłka były zbyt słodkie, można krem zakwasić do smaku sokiem z cytryny. Na koniec dodać olejek zapachowy.

    Upieczone placki przełożyć kremem, zostawiając na górze placek nie posmarowany kremem. Ciasto zawinąć folią, obciążyć górną warstwę np. drewnianą deską i garnkiem z wodą, i odstawić w chłodne miejsce. Ciasto po 1-2 dniach zwilgotnieje. Wtedy udekorować dowolną polewą i ozdobić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować