CIASTO MIODOWE

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

pyszniutkie

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • blaszkę o wymiarach 18/25cm , natłuscić masłem i oprószyć bułką tartą lub wiórkami kokosowymi.
    2 niepełne szklanki mąki tortowej
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    i 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka mleka 3%
    ok. 1 szklanki cukru drobnego
    100 gram masła extra łaciate
    4 całe jajka
    4 łyżki miodu płynnego gryczanego

    polewa:
    1 i 1/3 szklanki cukru, 1 szklanka mleka 3 %, 300 gram masła, 50 gram kakao. zagotować.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto miodowe 1. 2 niepełne szklanki mąki tortowej+ 2 łyżeczki sody oczyszczonej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia wymieszać razem.
    Masło drobno pokroić do miski, zmiksować, dodając cukier, potem jajka (stopniowo), następnie miód, mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia.
    Na koniec dodajemy mleko.
    Wlać ciasto do blaszki i piec 1 godzinę w 180 st.
    Na początku na 2 grzałki(góra, dół), a po 30-40 minutach tylko na dolną grzałkę.
    Po upieczeniu można polać polewą i mamy doskonałe ciasto. Można pozostawić bez polewy i też będzie smaczne

Porady

GDY DODOAMY MIÓD LIPOWY OTRZYMAMY JAŚNIEJSZY KOLOR CIASTA. MIÓD GRYCZANY SPRAWIA, ŻE CIASTO MA PIĘKNY KOLOR

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować