Ciasto miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto miodowe zagniatając podane składniki. Ciasto podzielić na połowę i upiec w dwóch dużych blaszkach tej samej wielkości.
Ciasto biszkoptowe. Wybić jajka oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywno dodać żółta, cukier, wodę a na koniec wmieszać mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do blaszki wielkości w jakiej było pieczone ciasto miodowe. Piec ok 30 min.
Roztopić masło albo margarynę, dodać orzechy, miód i chwilę razem przesmażyć i przestudzić.
Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru i dodać pokrojone w kostkę masło albo margarynę i wmieszać w budyń.
Na jednym z miodowych placków rozsmarować masę orzechową i wyłożyć połowę masy budyniowej. Biszkopt posmarować z jednej strony powidłami i tą stroną położyć na masie budyniowej. Drugą stronę biszkoptu posmarować też powidłami i wyłożyć resztę masy budyniowej i przykryć plackiem miodowym. Polać polewą czekoladową.Blaszka 24/38 cm.
Komentarze