ciasto milky way

4.49 (176 ocen)

Ciasto jest dobre, świetnie się kroi

Składniki:

  • Biszkopt
    5 jajek
    3/4 szkl cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao

    mleczny krem:
    1 szklanka mleka
    ¾ szklanki cukru ( ja dałam pół szklanki)
    200g masła
    2 szklanki mleka w proszku

    Polewa
    15 dag czekolady mlecznej
    około 6 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

4.49 (176 ocen)

Ciasto milky way - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25x36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części.
  • 2. krem: mleko wlac do garnka, wsypac cukier i podgrzać. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku. Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę mleczną, i przykryć drugą częścią biszkoptu.
  • 3. Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce.

Porady

blaty biszkoptowe można nasączyć

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3.55 (586 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

piernik milky way

To może cię zainteresować