Ciasto migdałowo-cukiniowe z polewą z serków topionych

4.48 (151 ocen)

Dzięki dodatkowi cukinii ciasto jest wilgotne, dodatkową zaletą tego wypieku jest pyszna polewa z serków topionych, która zaskoczy swoim smakiem niejednego łakomczucha

Składniki:

  • CIASTO:
    120g cukinii,
    135g mielonych migdałów,
    120g cukru trzcinowego,
    3 jajka,
    85g mąki,
    szczypta soli,
    1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 łyżka malibu,
    POLEWA:
    50g serka topionego śmietankowego,
    masło 50g,
    4 łyżki cukru pudru,
    1 łyżeczka cukru waniliowego,
    migdały siekane do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto migdałowo-cukiniowe z polewą z serków topionych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto migdałowo-cukiniowe 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Mąkę mieszamy z migdałami i proszkiem do pieczenia.
  • Ciasto migdałowo-cukiniowe 2. Cukinię ścieramy na małych oczkach tarki, odciskamy nadmiar soku.
  • Ciasto migdałowo-cukiniowe 3. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier trzcinowy i szczyptę soli i dalej ucieramy. Następnie dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając.
  • Ciasto migdałowo-cukiniowe 4. Dodajemy malibu i cukinię, dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z migdałami i miksujemy. Masę łączymy z ubitą pianą i wykładamy do keksówki (11x23cm). Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach.
  • Ciasto migdałowo-cukiniowe 5. Do rondelka wkładamy masło, serek topiony i cukier waniliowy, rozpuszczamy na małym ogniu, a następnie miksujemy powstałą (ciepłą) masę z cukrem pudrem. Tak przygotowaną polewą smarujemy wystudzone ciasto. Wierzch ciasta posypujemy posiekanymi orzeszkami. Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Migdały Kasza Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować