Dzięki dodatkowi cukinii ciasto jest wilgotne, dodatkową zaletą tego wypieku jest pyszna polewa z serków topionych, która zaskoczy swoim smakiem niejednego łakomczucha
Ciasto migdałowo-cukiniowe z polewą z serków topionych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Mąkę mieszamy z migdałami i proszkiem do pieczenia.
2.Cukinię ścieramy na małych oczkach tarki, odciskamy nadmiar soku.
3.Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier trzcinowy i szczyptę soli i dalej ucieramy. Następnie dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając.
4.Dodajemy malibu i cukinię, dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z migdałami i miksujemy. Masę łączymy z ubitą pianą i wykładamy do keksówki (11x23cm). Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach.
5.Do rondelka wkładamy masło, serek topiony i cukier waniliowy, rozpuszczamy na małym ogniu, a następnie miksujemy powstałą (ciepłą) masę z cukrem pudrem. Tak przygotowaną polewą smarujemy wystudzone ciasto. Wierzch ciasta posypujemy posiekanymi orzeszkami. Smacznego ;)
Komentarze