Ciasto migdałowe z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ma bardzo ciekawy smak. Polecam wszystkim amatorom łakoci.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 25 dag margaryny
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● 5 jajek
    ● 1/2 szkl. płatków migdałów
    ● 1 i 1/2 szkl. mąki
    ● 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    ● puszka brzoskwiń
    ● 2/3 szkl. cukru pudru
    ● sok z jednej cytryny
    ● 3 dag żelatyny
    ● 50 ml śmietany 30-proc.
    ● 3 waniliowe serki homogenizowane
    Do dekoracji:
    ● wiórki kokosowe lub 10 dag czekolady

Ciasto migdałowe z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: margarynę ucieramy z cukrem (aż cukier się rozpuści), dodajemy żółtka. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem i migdałami. Białka ubijamy na sztywno i na przemian z mąką dodajemy do masy żółtkowej. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (24x35 cm). Pieczemy 35 minut w piekarniku rozgrzanym do ok. 180 °C. Studzimy. Skrapiamy połową soku z brzoskwiń.
  • 2. Masa: żelatynę namaczamy w 75 ml zimnej przegotowanej wody. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem, dodajemy sok z cytryny, resztę soku z brzoskwiń i serki. Ubijamy na puch. Żelatynę podgrzewamy, aż się rozpuści i studzimy, a następnie dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy.
  • 3. Na cieście układamy osączone brzoskwinie. Przykrywamy masą. Odstawiamy do stężenia. Posypujemy wiórkami lub startą czekoladą.

Notka redakcyjna

PP_10-2013

Komentarze

Podobne przepisy